Kamperen, wat waar en hoe

Kamperen

Kamperen is zoals je wel zult begrijpen een outdoor recreatie-activiteit. De deelnemers, ook wel kampeerders genoemd, willen graag hun eigen stad of dorp, hun stedelijke gebieden, hun eigen regio, of gewoonweg de beschaving verruilen voor een welverdiende vakantie, en daarbij ook nog kunnen genieten van de natuur. Dit meestal op een grote parkeerplaats of op een camping. Kamperen kan door gebruik te maken van een tent, een caravan of een camper. Kamperen als recreatieve activiteit werd pas populair in de vroege 20e eeuw. Kampeerders bezochten vaak grote natuurgebieden en de bosrijke omgeving en bleven daar overnachten voor 1 of meerdere dagen. Kamperen is ook een belangrijk onderdeel geworden van veel jongerenorganisaties over de hele wereld, zoals de scouting. Het wordt inmiddels ook gebruikt om de zelf-redzaamheid en beter teamwork te leren. Ook zijn er natuurlijk vele teambuilding cursussen waarbij het kamperen een vast ritueel is geworden, lekker back to basic, en genieten van de natuur ,leren van de natuur en begrijpen hoe de natuur ons helpt. Campings worden ook vaak gebruikt als een goedkope vorm van accommodatie voor mensen die grote meerdaagse muziekevenementen willen bijwonen zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook bij sportieve ontmoetingen en jeugdkampen. Organisatoren bieden dan vaak een veld aan met andere basisvoorzieningen.

 

 

Glamping

Glamping oftwel glamour camping is een snel groeiend begrip dat het kamperen combineert met de luxe dingen en gebruikelijke voorzieningen van thuis of soms zelfs van een hotel. Een beter woord hiervoor zou zijn luxueus kamperen, het chique kamperen of zeer comfortabel kamperen. Glamping laat vakantiegangers de natuur en het buitenleven ervaren, zonder al het gedoe zoals het vinden van kampeerruimte en het opzetten van de tent en later weer afbreken en inpakken. Onderdak bij een van de glamping locaties (glampingsites) omvatten behalve normale tenten ook zoals wigwams, tipis, safaritenten, bungalowtenten, tenthutten en zelfs complete boomhutten. Glampsites varieren nogal in prijs van slechts 30 euro per nacht tot enkele honderden euros per nacht, afhankelijk van het niveau van luxe en inrichting. Glampings bieden verder diverse voorzieningen zoals schoon beddengoed, schone wasruimtes, boodschappen bezorgdienst, een eigen zitplekje of terras, en natuurlijk de directe toegang tot het buitenleven.

 

 

Backpacken

Backpacken is een mobiele vorm van op diverse campings kamperen. Backpackers gebruiken lichtgewicht materiaal wat gemakkelijk kan worden meegenomen tijdens de lange afstanden die ze te voet afleggen. Ze wandelen dwars door weilanden land, kruisen rivieren en kamperen op de meest afgelegen locaties, en overnachten sporadisch bij een camping, wanneer ze zin hebben om ergens te stoppen. Backpack spullen kosten doorgaans meer dan de benodigheden voor het gewoon kamperen met de auto, maar nog steeds veel minder dan met een aanhangwagen of camper, en backpack campings zijn over het algemeen goedkoop. Backpacken is zeer populair, vooral onder jongeren die houden van een uitdagende ervaring. Hoewel het een van de goedkoopste manieren om te kamperen kan zijn, is backpacken ook het meest ongemakkelijke en het wordt meestal gedaan door mensen die een goede conditie hebben. De lichamelijke en geestelijke eigenschappen die je moet hebben hiervoor maakt dat het qua sportieve activiteit niet echt geschikt is voor iedereen, maar de technologische ontwikkelingen en de toenemende belangstelling voor het kamperen in het algemeen heeft ertoe geleid dat er een behoorlijk verbetering is opgetreden van de door de backpackers gebruikte kampeerspullen. Veel in kampeerartikelen gespecialiseerde bedrijven produceren tegenwoordig een breed scala aan apparatuur wat lichtgewicht is of anderszins gespecialiseerd voor het backpacken. De moderne technologie is sterk verbeterd ten aanzien van het algemene comfort en het gemak van backpacken. Hierbij moet je denken aan Titanium kookgerei, ultralichte synthetische stoffen, warmtegevormde heup bandjes en donzen slaapzakken. Door dit soort artikelen te verbeteren qua gewicht en uitvoering zorgen ze voor een veel lichtere verpakking die je al die kilometers met je meeneemt dan de vergelijkbare artikelen van de afgelopen jaren. Voor veel kampeerders is backpacken een uitkomst die hen in staat stelt om de echte wildernis te gaan ervaren, maar er is natuurlijkheid altijd de mogelijkheid van slecht weer, obstakels, wilde dieren die je kunnen aanvallen en verwondingen door val of letsel. Vandaar ook dat sommige backpackers kampeerders satelliet telefoons meenemen.

 

 

Kampeer Benodigheden

Het onderstaande is een lijst van veel gebruikte kampeeruitrusting voor een tent vakantie:

 • EHBO-kit
 • Tent, afdak, of een andere vorm van opvang
 • Hamer of klauwhamer om de tentstokken en haringen in de harde bodem te slaan
 • Slaapzak en / of dekens voor warmte
 • Slaapmatje of luchtbed om onder de slaapzak te leggen voor demping van stenen en takjes, en voor isolatie van de bodem
 • Lantaarn of zaklamp
 • Bijl en zaag voor het zagen van hout voor een kampvuur
 • Brand versneller als spiritus voor het starten van een kampvuur
 • Klapstoelen om te kunnen zitten
 • Touw voor het rijgen van een waslijn en voor het beveiligen van de omgeving van de tent met belletjes
 • Doek voor het toevoegen van een extra laag van bescherming bij storm
 • Regenjas of poncho
 • Goede Wandelschoenen
 • Hengel met vis draad en haakjes
 • Keuken potten en pannen
 • Vuilniszakken, om afval in te doen en natte kleren
 • Schepje om je behoefte te bedekken
 • Insectenwerend middel liefst met DEET erin
 • Zonnebrandcreme voor bescherming van de huid
 • Producten voor persoonlijke verzorging en handdoek
 • Koelmiddelen om bederfelijke producten koel te houden.. Wanneer er elektriciteit beschikbaar is, kan een thermomotor worden gebruikt zonder de noodzaak van ijs. Kampeerders op de moderne campings zullen normaal gesproken dit soort eten en drinken altijd meenenemen en hebben dus iets van een koeling nodig, maar backpackers nemen alleen eten en drinken mee wat niet kan bederven, zoals voorverpakte rantsoen pakketten die luchtdicht zijn verpakt, gedroogde vruchten, noten en water.
 • Drinken of een draagbaar waterfilter voor de gebieden waar rvieren en meren zijn.
 • Koken; hiervoor heb je diverse pannen en potten nodig of een kookpotje van klei wat kan worden gebruikt voor het koken op een kampvuur. Op een gewone camping heb je natuurlijk electriciteit en kan je ook een elektrische koekenpan of zelfs slow cooker gebruiken.
 • Brandhout voor het kampvuur